… народные ветряки! Rotating Header Image

Вітряки та сонячні батареї: дозволи та податки

за свет заплатили?В людини, яка хоче встановити на своєму маєтку вітряк або сонячну батарею, закономірно виникають питання: а чи не буде через це проблем із службою енергонагляду, податковою інспекцією тощо? Чи потрібні якісь дозволи? Чи можливо зберегти за собою вже наявне підключення до центральної мережі? Чи потрібно сплачувати податок за використання природних ресурсів?

Найчастіше такі сумніви виникають щодо вітряків. Напевно, тому що конструкція вітряка складніша за сонячну батарею, і при невірній експлуатації або поломці дійсно може завдати шкоди здоров’ю людей або будівлям (були, наприклад, випадки відривання лопатей). До того ж, вітряк може бути джерелом шуму або інфразвуку.

В той же час, спеціального законодавства про побутове використання вітроенергетичних та сонячних установок в Україні не існує. Виробники вітряків зазвичай пропонують прирівнювати їх до звичайних побутових електроприладів (адже ми використовуємо на тих самих умовах бензинові та дизель-генератори, чи не так?). При цьому вони посилаються на Постанову Кабміну “Про державну експертизу з енергозбереження” та на додаток до неї – “Інструкції про порядок передачі документації та здійснення державної експертизи з енергозбереження”, з яких начебто слідує, що в Україні можна без будь-якої реєстрації використовувати для особистих потреб вітряні та сонячні установки потужністю менш ніж 75 кВт.

Дійсно, постанова “Про державну експертизу з енергозбереження” звільняє від обов’язкової експертизи будь-яку техніку, яка не є енергоємною (а “енергоємною технікою” вважається обладнання потужністю 75 кВт та більше). Щоправда, у частині “Перелік об’єктів, які підлягають державній експертизі з енергосбереження” присутній доволі спорний пункт:

Обладнання, побутова техніка, нагрівальні та освітлювальні
прилади, що створюються в Україні******

****** До цього типу обладнання належать обладнання та побутова техніка, які потребують дозволу державних інспекцій України (Держнаглядохоронпраці, Енергонагляду, Державної газової інспекції) на їх установку і використання і для яких споживання природного газу становить від 1 куб. м/год., котельні, потужність яких становить від 0,5 Гкал/год. (1 тонна пари/год.), а також електричне обладнання потужністю понад 5 кВт.

Але тут, власне, йдеться про прилади-споживачі електроенергії (адже предметом експертизи для цієї категорії є рівень використання паливно-енергетичних ресурсів).
Податку на використання енергії вітру чи сонця у нас також немає. Згідно із чинним законодавством, Збір за спеціальне використання природних ресурсів сплачується лише за користування земними надрами, лісовими та водними ресурсами.

Це все наші права, а тепер трошки про обов’язки.

По-перше, обладнання, яке Ви використовуєте, обов’язково має бути сертифіковане в Україні і мати висновок про відповідність Системі стандартів з охорони праці (ССТБ). Вітряки зазвичай монтуються на високій опорі, тому необхідно забеспечити захист від удару блискавки (встановити громовідвід).

По-друге, в Україні заборонений продаж енергії від приватних вітряків та сонечних батарей фізичним та юридичним особам або у загальну мережу. Вже були випадки порушення кримінальної справи з цього приводу в Криму та Одесі.

Ось це і все. Як бачимо, законодавство досить лояльне.

Energy-Blog



9 комментариев

  1. fraks:

    “Во-вторых, в Украине запрещена продажа энергии от частных ветряных и сонечних батарей физическим и юридическим лицам или в общую сеть. Уже были случаи возбуждения уголовного дела по этому поводу в Крыму и Одессе.”

    Хм, че-то тут я не понял. А зеленые тарифы – это разве не про продажу э/э в сеть? Или для продажи надо что бы ветряк принадлежал юр.лицу?

    1. admin:

      Совершенно верно. Только как я ужее писал, эта возможность недоступна для юридических лиц, владеющих мелкими ветряками. Чтобы продавать электроэнергию в сеть и чтобы вообще была возможность делать сооветтствующий проект, надо обладать ветромощностями от 0.5 мегаватта. Иначе с вами никто связываться не будет…
      Такая специфика в нашем государстве.

  2. fraks:

    Да я думаю что в нашем ничем не лучше.
    Вероятно лучше делать свои собственные сети – объединять несколько близко стоящих ветряков.

    1. admin:

      Это самый правильный вариант, только проблема в том, что объединяться можно для решения своих собственных потребностей в электроэнергии. Продавать (даже друг другу) согласно нашего законодательства электроэнергию нельзя. Если говорить об продаже излишков – они тоже врядли заинтересуют государство.
      Если говорить о продаже электричества государству – то тут единственный вариант – это ставить свой ветропарк, который генерит электроэнергию в сеть.
      Или делать свой кооператив только для обслуживания нужд поселка.

      1. fraks:

        Можно продажу друг-другу оформить как заем 🙂

        1. admin:

          Да, в принципе – это мысль…

  3. Memnon:

    а на крыше 10этажного дома можно устанавливать или необходимо согласовывать с кем то?

    1. Олександр:

      Я не впевнений на всі 100%, але процедура приблизно така:
      – збір підписів мешканців будинку (також ЖЕК; або ОСВБ), на предмет не заперечення реалізації даної задумки (дозволити можуть не всі);
      – обстеження будинку, його будівельних конструкцій з метою встановлення їх технічного стану, з оформленням звіту (технічного заключення) по стан будівельних конструкцій;
      – висновки, що до можливості встановлення “вітряка”, на основі результатів технічного заключення про стан будівельних конструкцій і можливості сприймання ними додаткових навантажень, що їх спричинятиме втановлення додаткового обладнання (вітряк);
      -розробка проектно-кошторисної документації, в тому числі з оцінкою впливу на навколишнє середовище, та на предмет не перевищення граничних допусків та впливів … на мешканців прилеглих територій (дотримання безпечних відстаней, рівня сили магнітних полів, граничного значення шуму, тощо) у разі отримання позитивного висновку (див. попередній пункт) висновок може бути і негативний;
      – реалізація рішення, за поектною документаціею;
      – заключення договору на періодичне обслуговування обладнання з компетентною в ціх питаннях організацією.
      Думаю десь приблизно так.

  4. Roma978:

    Скільки буде коштувати устаткування на будинок 200 м2 ,щоб бути незалежним?

Добавить комментарий